De ce este important să îmi protejez datele personale?

În linii mari, securitatea datelor se referă la măsurile de protecție a confidențialității digitale care sunt aplicate pentru a preveni accesul neautorizat la date, care pot fi găsite pe computere, baze de date, site-uri web etc. Securitatea datelor protejează, de asemenea, datele împotriva corupției potențiale.

Ce este securitatea datelor?

Securitatea datelor  cunoscută și ca securitatea informațiilor sau securitatea computerelor, este un aspect esențial al IT în organizațiile de orice dimensiune și tip. Acesta este un aspect care are de-a face cu protejarea datelor împotriva accesului neautorizat și cu protejarea lor de o posibilă corupție pe tot parcursul ciclului de viață.

Securitatea datelor include concepte precum criptarea datelor, tokenizarea și practicile de gestionare a cheilor care ajută la protejarea datelor în aplicațiile și platformele unei organizații. Astăzi, organizațiile din întreaga lume investesc masiv în tehnologia informației legate de apărarea cibernetică pentru a-și proteja activele critice: marca lor, capitalul intelectual și informațiile clienților lor.

În toate problemele de securitate a datelor, există elemente comune de care toate organizațiile trebuie să țină cont atunci când își aplică măsurile: oameni, procese și tehnologie. Protecția datelor cu caracter personal este de maximă importanță din mai multe motive fundamentale, cu această ocazie urmând a fi prezentate trei:

În primul rând, confidențialitatea este un drept fundamental care trebuie protejat și cu toții avem puterea de a decide ce informații le împărtășim și cu cine le împărtășim. Atunci când datele personale sunt colectate fără consimțământul nostru, confidențialitatea noastră este încălcată și securitatea noastră este pusă în pericol.

În al doilea rând, datele personale sunt valoroase și pot fi utilizate în scopuri rău intenționate. Informațiile personale pot fi folosite și pentru a hărțui, a amenința oamenii sau chiar a comite fraude.

În al treilea rând, protecția datelor cu caracter personal este esențială pentru a proteja securitatea națională și stabilitatea economică. Aceste informații pot fi folosite pentru a desfășura activități ilegale sau pentru a colecta date sensibile despre companii sau guverne. Dacă datele personale sunt furate ilegal, acestea pot genera consecințe grave precum întreruperea sistemelor de securitate la nivel național sau pierderea încrederii clienților și investitorilor.

Riscurile prezenței tale online

Tot ce facem online lasă în urmă o parte din noi. Dacă vrem să ne înscriem undeva pe Internet, este inevitabil să nu împărtășim o informație personală: adresa de acasă, numele de familie, sau numărul de telefon. Căutăm mereu informații care ne interesează, cumpărăm online și ne oferim opiniile pe rețelele de socializare.

Toate aceste website-uri pe care le accesăm absorb informațiile și preferințele noastre. Acestea se pot transpune prin reclame personalizate care îți apar atunci când navighezi Internetul.

Mai mult decât atât, site-urile populare pe care le folosești nu înseamnă că sunt sigure. Într-o zi te poți trezi că informațiile tale private, care probabil nu ar fi trebui să le expui Internetului, sunt furate pentru că aceste website-uri nu au avut o soluție de securitate. Astfel, este necesar să protejezi datele clienților.

 

Ați putea dori, de asemenea

Mai multe de la autor