Importanța securității cibernetice și a protecției datelor cu caracter personal

În epoca digitală în care trăim, interconectarea și interacțiunea cu tehnologia au devenit două aspecte omniprezente, ceea ce face ca securitatea cibernetică să devină o preocupare critică atât pentru indivizi, cât și pentru companii și guverne.

Progresul tehnologic rapid a adus, fără îndoială, numeroase beneficii, însă a generat și o creștere exponențială a amenințărilor cibernetice. Conectivitatea globală, volumul uriaș de date stocate și proliferarea dispozitivelor conectate au creat un teren propice pentru infractorii cibernetici, care, cu ingeniozitate și sofisticare, găsesc mereu noi modalități de a compromite securitatea informațiilor.

Ce este securitatea cibernetică?

Securitatea computerelor sau securitatea cibernetică reprezintă suma proceselor, resurselor și instrumentelor care sunt utilizate pentru a proteja și apăra dispozitivele, sistemele electronice, serverele, rețelele și programele de posibile atacuri digitale. Cu alte cuvinte, se concentrează pe asigurarea faptului că resursele digitale și informațiile electronice sunt protejate de potențiale riscuri cibernetice.

În acest context, protecția datelor personale și implementarea eficientă a măsurilor de securitate cibernetică nu sunt doar imperative, ci esențiale pentru a asigura integritatea utilizatorilor și pentru a menține încrederea în mediul digital.

De obicei, atacurile cibernetice urmăresc să acceseze, să modifice sau să șteargă informații confidențiale sau extrem de importante pentru a paraliza activitățile zilnice sau pentru a cere „răscumpărări” pentru informațiile furate sau manipulate. Aplicarea unor măsuri eficiente pentru a contracara aceste încercări de a încălca datele private devine o sarcină din ce în ce mai complexă din cauza multitudinii de dispozitive și a sofisticarii constante folosite de atacatori.

În acest context, profesioniștii în securitate cibernetică lucrează pentru a dezvolta și aplica măsuri preventive, detective și corective pentru a atenua riscurile și a răspunde eficient incidentelor de securitate cibernetică. Aceasta implică implementarea protocoalelor de securitate, utilizarea tehnologiilor avansate precum firewall-uri și sisteme de detectare a intruziunilor și promovarea bunelor practici de securitate în rândul utilizatorilor.

Au crescut atacurile cibernetice?

Potrivit unui studiu realizat de Check Point Research, divizia Threat Intelligence a companiei de securitate cibernetică Check Point, atacurile cibernetice globale au crescut cu 8% în al doilea trimestru al anului 2023.

Acest raport evidențiază inteligența atacatorilor în combinarea tehnologiilor de ultimă oră de inteligență artificială (AI) cu instrumente de lungă durată, cum ar fi dispozitivele USB, pentru a efectua atacuri cibernetice la scară largă.

Concluzie

Pe scurt, protecția datelor cu caracter personal este o problemă crucială în era digitală. Legile și reglementările asigură că aceste informații extrem de sensibile sunt tratate în mod etic și în siguranță.

Cu toate acestea, atacatorii sunt mereu la pândă și este de datoria cetățenilor să se informeze despre cum să-și pună în aplicare drepturile în legătură cu datele lor personale și ce măsuri ar trebui să ia pentru a-și proteja informațiile personale online și offline.

 

Ați putea dori, de asemenea

Mai multe de la autor