Securitatea computerelor este o disciplină din domeniul informaticii responsabilă cu protejarea confidențialității datelor în cadrul sistemelor informatice și a devenit o parte indispensabilă a afacerilor și a funcționării companiilor.
Ce este securitatea cibernetică?
Securitatea informațiilor, denumită adesea InfoSec, este setul de procese, instrumente și tehnologii utilizate pentru a proteja sistemele IT în ceea ce privește disponibilitatea, confidențialitatea și integritatea activelor IT.
Cu alte cuvinte, securitatea informațiilor se referă la mijloacele și procedurile care vă permit să împiedicați accesul, utilizarea, dezvăluirea, întreruperea, modificarea, inspecția, înregistrarea sau distribuirea neautorizată a informațiilor. Acesta este un domeniu foarte larg care include diverse domenii de cercetare, cum ar fi, de exemplu, Criptografia, Mobile Computing și Cyber Forensics.
Ce este securitatea computerului?
Securitatea informatică sau securitatea cibernetică reprezintă protecția informațiilor cu scopul de a evita manipularea datelor și proceselor de către persoane neautorizate. Obiectivul său principal este ca oamenii, echipamentele tehnologice și datele să fie protejate împotriva daunelor și amenințărilor făcute de terți.
Securitatea computerelor este ansamblul de practici, strategii, metode, instrumente și proceduri al căror obiectiv final este garantarea integrității echipamentelor informatice și a informațiilor pe care le conțin.
Care este importanța securității computerelor?
Securitatea computerelor a apărut ca o necesitate, datorită schimbărilor intense din sectorul productiv și a modului în care societatea globală trăiește datorită transformării digitale.
Din acest motiv, informațiile au devenit unul dintre principalele atuuri ale companiilor și persoanelor fizice și, pentru a-și păstra datele în siguranță, trebuie să investească în acest tip de securitate.
Securitatea computerelor este responsabilă pentru prevenirea și detectarea utilizării neautorizate a unui sistem informatic și implică protecția împotriva intrușilor care intenționează să folosească instrumente și/sau date de afaceri în mod rău intenționat sau cu intenția de a obține profit nelegitim.
Cum să te protejezi de atacurile cibernetice?
Calculatoarele și toate informațiile conținute în acestea pot fi ținta infractorilor cibernetici prin viruși informatici cu ajutorul cărora aceștia urmăresc să altereze funcționarea dispozitivului și astfel să extragă, să deterioreze sau să șteargă date.
Există câteva modalități de a preveni aceste atacuri cibernetice:
- Nu dați click pe mesaje din rețelele sociale precum Twitter sau Facebook care par suspecte sau unde sunt multe persoane etichetate.
- Când expeditorul unui e-mail este necunoscut, cel mai bine este să nu deschideți atașamentele pe care le trimite această persoană. Mai întâi trebuie să confirmați informațiile persoanei care trimite, pentru a descărca acum orice fișier atașat.
- Nu intrați pe site-uri web suspecte sau care oferă să câștige lucruri făcând clic pe anumite pagini de Internet.
- Evitați descărcarea ilegală de muzică, videoclipuri, filme sau seriale gratuite pe internet. Marea majoritate a acestor site-uri care oferă descărcări de fișiere conțin viruși care vă pot infecta computerul.
- Nu faceți clic pe reclame suspecte care par false pe paginile web sau care ajung prin e-mail.